Urticaria este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice. Este caracterizata de aparitia de papule (blande) eritematoase (rosii) pruriginoase (cu mancarime). Poate fi insotita uneori de angioedem (umflatura), in special la nivelul fetei (pleoape, buze) sau extremitatilor.

 

Multi pacienti cu urticarie pot suferi o lunga perioada de timp si, in multe cazuri, in pofida efectuarii de numeroase analize de laborator si chiar si teste alergologice, o cauza precisa a bolii nu este gasita.

 

Testul la ser autolog si testul la plasma autologa reprezinta o metoda moderna de a stabili prezenta unei cauze autoimune sau autoreactive a urticariei (prin punerea in evidenta a anticorpilor functionali impotriva receptorului pentru - IgE Fc epsilon RI). Un rezultat pozitiv la aceste teste semnifica prezenta unei cauze endogene a urticariei; un rezultat negativ implica cel mai probabil o cauza din mediul extern.

Testele se efectueaza prin injectarea de catre medicul specialist alergolog, intradermic, a unei mici cantitati de ser autolog si plasma autologa (obtinute prin recoltarea de venos) la nivelul antebratului, cu urmarirea consecutiva a raspunsului cutanat. Pacientii nu trebuie sa administreze anterior testarii (minimum 5 zile) antihistaminice/antialergice (de exemplu Claritine, Aerius, Xyzal, etc) si nici corticoterapie (Prednison, Medrol, Dexametazona, Hidrocortizon). 

Autor : Dr. Andreea Ioana POPESCU - medic specialist alergologie și imunologie clinică